Ukulelefeldolgozások

Ukulelefeldolgozások

Ukuleletanítás csoportban? Már magyar könyv is van hozzá!

2023. április 18. - Joachim László

ukulele-mindenki-egyutt-sample-small_01-cover.png

Ez a poszt kivételesen nem instrumentális ukulelefeldolgozásokról szól, hanem az Ukulele, mindenki együtt! című könyvről, amivel csoportosan lehet ukulelézni, illetve ukulelézést tanítani. Ez az első ilyen könyv magyar nyelven, magyar dalokkal. Schäfer Zsolttal közösen írtuk, és a világhírű ukulelevirtuóz és -tanár, James Hill lektorálta. Az Ukulele, mindenki együtt! egy magyar nyelvű kiegészítő a Kanadában már több évtizede használt "Ukulele in the classroom" módszerhez.

 A könyv

  • teljesen kezdő szinttől, üres húrok váltott pengetésével indul (már ehhez is sokféle és változatos módszereket ajánl)

  • egyszerű dallamokat és kísérőszólamokat használ, és az akkordkíséretek is maximum 3 akkordból állnak

  • tanári kézikönyv, amely olyan tanároknak készült, akik ukulele segítségével szeretnének zenét tanítani 

  • 15 magyar népdalon alapuló leckét tartalmaz

  • 43 oldalas e-könyv, dalaihoz midi formátumú hanganyag tartozik

  • többszólamú feldolgozásai differenciált tanításhoz íródtak (még a skálagyakorlatok is többszólamúak!)

  • változatos módszertani tippeket ad a tanároknak (egy mintaoldal található e poszt alján)

  • tanulóknak szánt oldalai szabadon nyomtathatók, így a diákoknak nem kell megvásárolniuk, hanem megkaphatják a tanártól

    James Hill szakmai lektorságának köszönhetően kiválóan tudtuk kamatoztatni az “Ukulele in the Classroom” program több évtizedes tapasztalatát ennek az új könyvnek a megírásakor. 

    A könyvet részletesebben is bemutattuk a Parlando folyóirat legfrissebb, 2023/2. számában (Az Ukulele, mindenki együtt! pedagógiai koncepciója - avagy hogyan tanítsunk ukulelét magyar dalokkal akár csoportban? - pdf). E pár oldalas cikkből meg lehet tudni többek között, hogy

    • hogyan érdemes haladni a könyvvel
    • milyen módszereket javasolunk a tanári oldalakon 
    • mik voltak a dalválogatás és a szólamírás szempontjai, vagy hogy
    • mit javaslunk az “Ukulele in the classroom” című, angol nyelvű könyvből megtanítani (az angol nyelvű tanári könyv fizetős, a tanulói változat ingyenesen letölthető).

    Az Ukulele, mindenki együtt! digitális formában érhető el (pdf-ben letölthető) az Uketropolis oldalán. A diákoknak szánt kottákat (amelyek a könyv második felében találhatók) a tanárok szabadon kinyomtathatják és kioszthatják saját diákjaik számára. A könyv ára 9,95 amerikai dollár, amit paypallal vagy bankkártyával (forintkártyával is) lehet fizetni. (Bankkártyás fizetés választása esetén a “Paypal” gomb alatt meg kell adni a számlázási címet, majd az alul lévő ”continue to payment” gombra kattintás után lehet megadni a kártya adatait.) 

     

    ritka-kertben-pelda-nyomtatva.jpg

    Á, bé, cé, dé - ukulelefeldolgozás "lehúzassal" (C-dúrban)

    Íme az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" egyik kezdő szintű feldolgozása videón! A négy könyvből álló könyvsorozat feldolgozásainak egy részét videón is megmutatom, ez a poszt ennek a sorozatnak az egyik része.

    Az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című, innen ingyenesen elérhető és letölthető könyvben a 28-29. oldalon található a feldolgozás kottája, tabulatúrája és néhány szöveges szempont az eljátszásához.

    A dallam ritmuspengetéssel történő feldolgozása egyébként a második, Ukulelefeldolgozások ritmuspengetéssel és kétujjas technikával című könyvben megadott feladat. (Hogy hogyan juthatsz hozzá a könyvhöz, arról ebben a posztban szedtem össze az információkat.)

    Jó zenélést!

    Instrumentális intró (Örvendj, világ - furulyán és ukulelén)

    Az ukulelefeldolgozásos könyvsorozat különlegessége, hogy belőle feldolgozásoknak nemcsak eljátszását, hanem készítését is meg lehet tanulni, így a könyvek segítségével akár kedvenc dalaidat is feldolgozhatod! A fenti videóban hallhatóhoz hasonló intrók készítését is kiválóan el lehet sajátítani a könyvsorozat segítségével! Hogy hogyan juthatsz hozzá a könyvekhez, arról ebben a posztban szedtem össze az információkat.

    A videóban hallható dal nem található meg az ukulelesorozat négy könyvében: az Örvendj, világ intrója arra ad példát, hogy a sorozat 50 feldolgozásán kívül más dalok is feldolgozhatók instrumentálisan a négy könyv segítségével.

    És hogy a sorozat mely részei alapján lehet elkészíteni egy a fentiekhez hasonló intrót? Bár teljes képet a négy könyv együtt ad, íme néhány tartalom, ami különösen is hasznos lehet intrók és feldolgozások készítésekor:

    • A dallam mely hangjait kísérjük és melyeket szólaltassuk meg önállóan? (Ukulelefeldolgozások "lehúzással", 6.5. rész)
    • a C-dúr skála akkordkísérettel (az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című könyv 8.1. része)
    • a négy könyvben található feldolgozáskészítési feladatok és mintamegoldásaik
    • a négy könyvben ismertetett pengetési technikák (a fenti videó intrójában például a kétujjas technika látható, ennek képekkel illusztrált leírása az Ukulelefeldolgozások ritmuspengetéssel és kétujjas technikával című könyvben található)
    • az adott dalhoz szükséges akkordtípusok fogásmódjainak ábrái

    Jó intrókészítést!

    Indulj el egy úton - ukulelefeldolgozás bontással (három húron)

    Íme az Ukulelefeldolgozások "bontással" című könyv egyik bevezető feldolgozása videón! A négy könyvből álló könyvsorozat feldolgozásainak egy részét videón is megmutatom, ez a poszt ennek a sorozatnak az egyik része.

    Ezt a moldvai csángó népdalt az országos kéktúrát bemutató, Másfél millió lépés Magyarországon című tévéfilmsorozat tette ismertté. A feldolgozásban a dallamot egészen végig ugyanaz az egyetlen hang kíséri, hasonlóan ahhoz, amikor a népi furulyások fújás közben egy állandó mély hangot beledúdolnak a furulyába. A feldolgozás így egyszerűen eljátszható, mégis jól hangzik.

    Az Indulj el egy úton kottája és tabulatúrája az Ukulelefeldolgozások "bontással" című könyv 22-23. oldalán található, a 20-21. oldalon a feldolgozás leírása és néhány tudatosító kérdés olvasható. Hogy hogyan juthatsz hozzá a könyvhöz, arról ebben a posztban szedtem össze az információkat.

    A könyvben két, három, illetve (magas G-húros ukulelén) négy húron játszható változatban is szerepel a feldolgozás, a videón a háromhúros változat látható.

    Jó zenélést!

    Veni, veni, Emmanuel - ukulelefeldolgozás "lehúzással" (F-dúrban)

    Íme az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című könyv egyik szép, adventi témájú feldolgozása videón! A négy könyvből álló könyvsorozat feldolgozásainak egy részét videón is megmutatom, ez a poszt ennek a sorozatnak az egyik része.

    Az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című, innen ingyenesen elérhető és letölthető könyvben a 44. oldalon található a feldolgozás kottája, tabulatúrája és néhány szöveges szempont az eljátszásához.

    Ez a dallam egyébként az Ukulelefeldolgozások "bontással" című könyv két feldolgozáskészítési feladatának egyike is egyben. (Hogy hogyan juthatsz hozzá a könyvhöz, arról ebben a posztban szedtem össze az információkat.)

    Jó zenélést!

    Hull a pelyhes fehér hó Mozart kíséretével - ukulelefeldolgozás együttpengetéssel (C-dúrban)

    Íme az Ukulelefeldolgozások ritmuspengetéssel és kétujjas techniával című könyv egyik bevezető feldolgozása videón! A négy könyvből álló könyvsorozat feldolgozásainak egy részét videón is megmutatom, ez a poszt ennek a sorozatnak az egyik része.

    A Hull a pelyhes kottája és tabulatúrája az Ukulelefeldolgozások együttpengetéssel című könyv 47. oldalán található, a 45. oldalon pedig egy leírás többek között arról, milyen lépésekben érdemes megtanulni ezt a feldolgozást. Hogy hogyan juthatsz hozzá a könyvhöz, arról ebben a posztban szedtem össze az információkat.

    Hogyhogy Mozart kíséretével lehet játszani a Hull a pelyhest? A dallam eredetileg egy francia gyerekdal, az Ah! vous dirai-je, maman. Ezt Mozart többféle módon is feldolgozta egyik zongoradarabjában (K. 265 / K. 300e), és bevezető téma gyakorlatilag egy az egyben eljátszható ukulelén!

    Jó zenélést!

    Éliás, Tóbiás - ukulelefeldolgozás ritmuspengetéssel F-dúrban

    Íme az Ukulelefeldolgozások ritmuspengetéssel és kétujjas techniával című könyv egyik bevezető feldolgozása videón! A négy könyvből álló könyvsorozat feldolgozásainak egy részét videón is megmutatom, ez a poszt ennek a sorozatnak az egyik része.

    Az Éliás, Tóbiás feldolgozása a ritmuspengetést, illetve az A-húrt tompításának egyik módját mutatja be. Az Ukulelefeldolgozások ritmuspengetéssel és kétujjas techniával című könyvben a 20. oldalon található a feldolgozás kottája és tabulatúrája, valamint leírása és néhány rövid kapcsolódó feladat. (A ritmuspengetés megtanulásához pedig a 12. oldalon található néhány hasznos szempont.)

    Hogy hogyan juthatsz hozzá a könyvhöz, arról ebben a posztban szedtem össze az információkat.

    Jó zenélést!

    Láttál-e már valaha - ukulelefeldolgozás "lehúzással" (C-dúrban)

    Íme az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című könyv bevezető feldolgozása videón! Szerettem volna a négy könyvből álló könyvsorozat feldolgozásainak egy részét videón is megmutatni, ez az első ilyen videó és poszt.

    Az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című, innen ingyenesen elérhető és letölthető könyvben a 21. oldalon található a feldolgozás kottája és tabulatúrája, ráadásul C-dúr mellett D-dúr és G-dúr hangnemben is.

    A Láttál-e már valaha egyébként az a dal, amellyel a sorozat négy könyvében található játéktechnikákat bemutatom. (Hogy melyek ezek, azt ebből a videóból egy perc alatt megtudhatod.) A mostani videón látható feldolgozás a "lehúzás" technikát mutatja be. E feldolgozás kottája mellett a leíráson kívül még kérdések és feladatok is találhatók. Ezekből egyébként kiderül, hogy ez a bemutató feldolgozás "félkésznek" is tekinthető (ha nem akarunk minden hangot egyúttal kísérni is), de könnyen továbbfejleszthető. A kérdések közül néhányat idemásolok, a többi a könyvben megtalálható:

    1. Mi miatt emelkednek ki a dallam hangjai a gyorsan egymás után (szinte egyszerre) megszólaló hangok közül ebben a feldolgozásban? Kísérletezgess a hangsúlyokkal a húrok között, és figyelj rá, hogy mekkora időbeli különbséggel pengeted meg a húrokat egymás után!

    2. Próbálgasd, hogy hol hagynád el és hol tartanád meg a kíséretet, ha önálló dallamhangokat is szeretnél beiktatni a fenti feldolgozásba! Próbálj ki minél több változatot és ízlelgesd a különbségeket! Hogyan befolyásolja a hangzást a konszonancia-disszonancia szempontjából az, ha például minden második dallamhang szólal meg kíséret nélkül ahhoz képest, mint amikor minden első?

    Jó zenélést!

    Hol és mennyiért kaphatók az ukulelefeldolgozásos sorozat könyvei?

    Melyik boltban éri meg jobban megvennem a könyveket?


    Mik ezek a könyvek? Nézd meg az ukulelefeldolgozásos sorozatot bemutató posztot!

    A könyvek két budapesti könyvesboltban kaphatók, e poszt írásakor az alábbi feltételekkel:

    a Budai Gitárbolt  a Liszt Ferenc Zeneműbolt  Kodály Zoltán Zeneműbolt és Zenei Antikvárium
    a könyvsorozat a bolt honlapján ukulelekották a bolt oldalán az ukulelesorozat a bolt oldalán poszt a bolt facebook-oldalán
    a könyvek ára 2650 forint 2850 forint 2650 forint
    a boltok címe

    1111 Budapest, Bercsényi u. 6. (a Móricz Zsigmond körtér közelében)

    1085 Budapest, Kölcsey utca 1. (a Rákóczi tér mellett)

    1053 Budapest, Múzeum krt. 21. (a Kálvin tér és az Astoria között)

    a boltok nyitvatartása

    hétfő-szerda és péntek: 11.00 - 17.00
    csütörtök: 11.00 - 18.00

    hétfő-péntek: 10.00 - 18.00
    szombat: 10.00 - 14.00

    hétfő-péntek: 10.00 - 18.00
    szombat: 10.00 - 14.00

    házhozszállítás belföldre 2490 forint (GLS futárszolgálattal)

    15.000.- forint számlaérték felett a szállítás Magyarországon ingyenes 

    15.000.- forint számlaérték alatt Paypal, bankkártyás és előre utalásos fizetéssel 1200.-, utánvétes fizetéssel 1700.-, forintba kerül Magyarországon

    -

    házhozszállítás külföldre GLS futárszolgálattal, egyéni árajánlat az info@kil.hu címen kérhető a megrendeléskor a szállítási díjat is kikalkulálja a webshop -
    személyes átvételi lehetőség van van van
    az aktuális infók linkje http://www.kil.hu/Felhasznalasi-feltetelek-a3_8.htm  https://lisztbolt.hu/szallitas -


    Ha
    pedig épp elfogynának a könyvek, akkor ezen a kérdőíven kérhetsz értesítést arról, ha újra elérhetőek lesznek!

    Ha még nem vagy biztos benne, hogy mennyire érdekel a sorozat, akkor segíthet a döntésben, ha megnézed az első, online ingyenesen elérhető könyvet!

     

    Hogyan néznek ki a nyomtatott könyvek?

    A könyvek A4-es méretűek és spirálozottak: így nem fognak ukulelézés közben maguktól ellapozódni.

    p8300019_2.jpg

    Ingyenes ukulelekönyv, gitárosoknak is!

    ukulelefeldolgozasok_lehuzassal_fekete_kerettel.jpgFrissítés (2021 szeptember): már mind a négy könyv kapható könyvesboltban is! Hogy hol és milyen feltételekkel? Ebben a posztban foglaltam össze

    Ha kipróbálnád,

    • milyen lehet ukulelézni a saját gitárodon (így nem kell hangszervásárlással kezdened a kísérletezést),
    • hogyan lehet egyszerűen, mindössze négy húron eljátszani szép instrumentális dalfeldolgozásokat (chord-melody, illetve fingerstyle), vagy
    • milyen lehet ukulelét akár tanítani is (főleg ha gitárt esetleg már tanítasz is),

    akkor ez a poszt neked szól!

    A címben említett könyv egy négy könyvből álló sorozat része, amiből ukulelefeldolgozások eljátszását, illetve készítését lehet megtanulni, illetve tanítani. Négy év munkája, hogy most magyarul elérhető. (Még soha nem jelent meg magyar nyelvű könyv a témáról!) Az első részt ingyenesen elérhetővé tettem: így kockázat nélkül próbálhatod ki az ukulelefeldolgozásokat, és dönthetsz arról, hogy a másik három könyvre is kíváncsi vagy-e.

    Az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című rész itt elérhető (vagy a képre kattintva), A4-es méretű. A könyvben nyilakkal lehet lapozni, de pdf-ként letöltve a tartalomjegyzék kattinthatóvá válik és ezen kívül sok belső link könnyíti meg, hogy a könyv megfelelő oldalára juss! Ha a sorozat más (hamarosan megjelenő) könyvei iránt is érdeklődsz, itt tudod jelezni

     

    Hogyan "ukulelézhetek" a gitáromon?

    A sorozat magas G-húros ("high G"; GCEA) és mély G-s hangolású ("low G"; gCEA) ukulelével egyaránt használható. (A kettő közti különbség az, hogy a mély G-s hangolás esetén a G-húr a tipikusnál egy oktávval mélyebb: így a húrok hangmagasság szerinti sorrendben követik egymást.) Mivel pedig a mély G-húros ukuleléken a húrok közötti hangközök azonosak a gitár négy legmagasabb húrjának hangközeivel, a feldolgozások túlnyomó többsége gitáron is eljátszható! Egy a gitárod 5. bundjára helyezett capo segítségével egy az egyben, a könyv kottái szerinti hangnemben "ukulelézhetsz" a gitárodon! (Mivel az ukulele nylonhúros, a műanyaghúros gitár hangzása közelebb áll hozzá, de a dolog alapvetően fémhúrokkal is működik.)

     A sorozat az eljátszás technikái szerint épül fel:

    1. Ukulelefeldolgozások "lehúzással"
    2. Ukulelefeldolgozások ritmuspengetéssel és kétujjas technikával
    3. Ukulelefeldolgozások „bontással”
    4. Ukulelefeldolgozások együttpengetéssel

    Hogy mit értek az egyes ukulelepengetési technikák fenti elnevezésein? Egy perc alatt kiderül ebből a videóból:

    (A könyvek egyébként szövegesen leírják és ábrákkal is illusztrálják az ukulelére jellemző pengetési technikákat.)

     

    Ne csak játszd el: alakítsd át vagy akár készítsd is el - ahogy szeretnéd!

    A sorozat egyik legfőbb különlegessége, hogy a feldolgozásoknak nemcsak az eljátszását, hanem a készítését is tanítja: ezáltal igen nagy zenei önállóságot ad! Az ukuleletanítás sajátosan nyitott szemlélete jelenik meg itt (világszerte elismert ukuleletanárok munkái nyomán): az ukuleleoktatásban gyakran nemcsak abban segítik az ukuleléseket, hogy tanuljanak zenélni, hanem abban is, hogy a zenét tudják és merjék a saját ízlésükre is alakítani vagy akár újat is létrehozni.

     A könyvben szereplő feldolgozások és leírásaik, valamint a kérdések és feladatok (megadott mintamegoldásokkal) segítenek megtapasztalni, hogy a feldolgozások eljátszása és készítése is lépésről lépésre megtanulható. A sorozat jó elindulás lehet az ukulelén instrumentális zenét játszóknak, mivel a logikusan elkülönített módszerekhez kapcsolódó lejátszási technikák mellett a fontosabb díszítési módok (ráütés, elpengetés stb.) is szerepelnek egy-egy feldolgozásban. A könyv így sokféle lehetőséget villant fel feldolgozások színesítésére.

    A feldolgozások eljátszásának tanítását támogatja többek között

    • kotta és tabulatúra
    • akkordábrák és ujjrendi javaslatok
    • háttér az egyes feldolgozásokhoz: Hogyan játsszuk? Hogyan készült?
    • az egyes feldolgozási módszerekről: Miért működik? Hogyan használjuk?

    A feldolgozások készítésének, illetve egyéni ízlés szerinti átdolgozásának tanítását segíti többek között, hogy

    • a sorozatban könyvenként egy vagy két feldolgozáskészítő feladat is található (mintamegoldással)
    • az egyes feldolgozások dallama és akkordjai már a feldolgozások kottája előtt, külön kottán is meg vannak adva: e kották így igény szerint akár további feldolgozáskészítő feladatoknak is felfoghatók.
    • a szükséges akkordtípusok fogásmódjainak ábrái és (az első két könyvben megadott) akkordkíséretes skálák segítik rendkívül hatékonyan az egyszerűbb feldolgozások készítését; 
    • az egyes könyvek arra is kitérnek, hogy egy-egy dallamot milyen akkordokkal lehet kísérni (egymásra építve, harmonizációs feladatokkal)

     

    Több, mint 50 ukulelefeldolgozás

    A sorozat abból a szempontból is hiánypótló, hogy a benne található feldolgozások több, mint fele magyar zenén alapul. A könyvekben számos műfajra találunk példát: a nemzetközi ukuleleközösség és a magyar zeneoktatás hagyományainak megfelelően magyar népzene, külföldi népzene, komolyzene, gospel és a ‘20-as és ‘30-as slágerei közül is szerepelnek dalok a könyvekben. 

    A feldolgozások mutatói már a sorozat első, ingyenesen elérhető könyvében benne vannak (hangnem, ütemmutató és stílus/jelleg szerint). Segítségükkel előre megnézhetjük, milyen feldolgozások szerepelnek a könyvekben, illetve akár egymás után is gyakorolhatjuk a különböző technikákkal megszólaltatott, de egymáshoz bizonyos zenei szempontból hasonló feldolgozásokat.

    A könyvekben bemutatott feldolgozáskészítési elvek alapján pedig sok másféle zenei stílushoz tartozó dal ukulelefeldolgozásai is könnyen elkészíthetők!

     

    Hogyan tovább?

    A négy könyv papír formátumú megjelenése 2021 szeptemberére várható. Addig is sokat tudsz segíteni azzal, ha jelzed, hogy érdeklődsz a könyvek iránt: az igényfelmérő kérdőív alapján dől majd el, hány példány lesz elérhető könyvesboltban.

    Ha az ingyenes könyv mellett a sorozat több részéről még nem döntenél, akkor addig is lájkold a sorozat facebook-oldalát, ahol ősztől rendszeresen számíthatsz új tartalmakra (videók, kották, a könyvekben nem szereplő feldolgozások) és a négy könyv hamarosan várható nyomtatott megjelenéséről is értesülhetsz majd itt!

     

    ukulelefeldolgozasok_lehuzassal_fekete_kerettel.jpg ukulelefeldolgozasok_ritmuspengetessel_fekete_kerettel.jpg
    ukulelefeldolgozasok_bontassal_fekete_kerettel.jpg ukulelefeldolgozasok_egyuttpengetessel_fekete_kerettel.jpg

     

    süti beállítások módosítása