Ukulelefeldolgozások

Ukulelefeldolgozások

Láttál-e már valaha - ukulelefeldolgozás "lehúzással" (C-dúrban)

2021. november 18. - Joachim László

Íme az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című könyv bevezető feldolgozása videón! Szerettem volna a négy könyvből álló könyvsorozat feldolgozásainak egy részét videón is megmutatni, ez az első ilyen videó és poszt.

Az Ukulelefeldolgozások "lehúzással" című, innen ingyenesen elérhető és letölthető könyvben a 21. oldalon található a feldolgozás kottája és tabulatúrája, ráadásul C-dúr mellett D-dúr és G-dúr hangnemben is.

A Láttál-e már valaha egyébként az a dal, amellyel a sorozat négy könyvében található játéktechnikákat bemutatom. (Hogy melyek ezek, azt ebből a videóból egy perc alatt megtudhatod.) A mostani videón látható feldolgozás a "lehúzás" technikát mutatja be. E feldolgozás kottája mellett a leíráson kívül még kérdések és feladatok is találhatók. Ezekből egyébként kiderül, hogy ez a bemutató feldolgozás "félkésznek" is tekinthető (ha nem akarunk minden hangot egyúttal kísérni is), de könnyen továbbfejleszthető. A kérdések közül néhányat idemásolok, a többi a könyvben megtalálható:

1. Mi miatt emelkednek ki a dallam hangjai a gyorsan egymás után (szinte egyszerre) megszólaló hangok közül ebben a feldolgozásban? Kísérletezgess a hangsúlyokkal a húrok között, és figyelj rá, hogy mekkora időbeli különbséggel pengeted meg a húrokat egymás után!

2. Próbálgasd, hogy hol hagynád el és hol tartanád meg a kíséretet, ha önálló dallamhangokat is szeretnél beiktatni a fenti feldolgozásba! Próbálj ki minél több változatot és ízlelgesd a különbségeket! Hogyan befolyásolja a hangzást a konszonancia-disszonancia szempontjából az, ha például minden második dallamhang szólal meg kíséret nélkül ahhoz képest, mint amikor minden első?

Jó zenélést!

A bejegyzés trackback címe:

https://ukulelefeldolgozasok.blog.hu/api/trackback/id/tr7116758300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása