Ukulelefeldolgozások

Ukulelefeldolgozások

Ukuleletanítás csoportban? Már magyar könyv is van hozzá!

2023. április 18. - Joachim László

ukulele-mindenki-egyutt-sample-small_01-cover.png

Ez a poszt kivételesen nem instrumentális ukulelefeldolgozásokról szól, hanem az Ukulele, mindenki együtt! című könyvről, amivel csoportosan lehet ukulelézni, illetve ukulelézést tanítani. Ez az első ilyen könyv magyar nyelven, magyar dalokkal. Schäfer Zsolttal közösen írtuk, és a világhírű ukulelevirtuóz és -tanár, James Hill lektorálta. Az Ukulele, mindenki együtt! egy magyar nyelvű kiegészítő a Kanadában már több évtizede használt "Ukulele in the classroom" módszerhez.

 A könyv

  • teljesen kezdő szinttől, üres húrok váltott pengetésével indul (már ehhez is sokféle és változatos módszereket ajánl)

  • egyszerű dallamokat és kísérőszólamokat használ, és az akkordkíséretek is maximum 3 akkordból állnak

  • tanári kézikönyv, amely olyan tanároknak készült, akik ukulele segítségével szeretnének zenét tanítani 

  • 15 magyar népdalon alapuló leckét tartalmaz

  • 43 oldalas e-könyv, dalaihoz midi formátumú hanganyag tartozik

  • többszólamú feldolgozásai differenciált tanításhoz íródtak (még a skálagyakorlatok is többszólamúak!)

  • változatos módszertani tippeket ad a tanároknak (egy mintaoldal található e poszt alján)

  • tanulóknak szánt oldalai szabadon nyomtathatók, így a diákoknak nem kell megvásárolniuk, hanem megkaphatják a tanártól

    James Hill szakmai lektorságának köszönhetően kiválóan tudtuk kamatoztatni az “Ukulele in the Classroom” program több évtizedes tapasztalatát ennek az új könyvnek a megírásakor. 

    A könyvet részletesebben is bemutattuk a Parlando folyóirat legfrissebb, 2023/2. számában (Az Ukulele, mindenki együtt! pedagógiai koncepciója - avagy hogyan tanítsunk ukulelét magyar dalokkal akár csoportban? - pdf). E pár oldalas cikkből meg lehet tudni többek között, hogy

    • hogyan érdemes haladni a könyvvel
    • milyen módszereket javasolunk a tanári oldalakon 
    • mik voltak a dalválogatás és a szólamírás szempontjai, vagy hogy
    • mit javaslunk az “Ukulele in the classroom” című, angol nyelvű könyvből megtanítani (az angol nyelvű tanári könyv fizetős, a tanulói változat ingyenesen letölthető).

    Az Ukulele, mindenki együtt! digitális formában érhető el (pdf-ben letölthető) az Uketropolis oldalán. A diákoknak szánt kottákat (amelyek a könyv második felében találhatók) a tanárok szabadon kinyomtathatják és kioszthatják saját diákjaik számára. A könyv ára 9,95 amerikai dollár, amit paypallal vagy bankkártyával (forintkártyával is) lehet fizetni. (Bankkártyás fizetés választása esetén a “Paypal” gomb alatt meg kell adni a számlázási címet, majd az alul lévő ”continue to payment” gombra kattintás után lehet megadni a kártya adatait.) 

     

    ritka-kertben-pelda-nyomtatva.jpg

    A bejegyzés trackback címe:

    https://ukulelefeldolgozasok.blog.hu/api/trackback/id/tr2818101662

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása